Naturalne przyprawy
do dziczyzny

DZIK PIECZONY

Składniki

1 szt. dzika (waga po rozbiorze ok. 35 - 40kg)
Wino białe półwytrawne, Ocet balsamiczny, Marchew, Pietruszka korzeń, Seler korzeń, Por, Cebula, Czosnek, Peklosól, Przyprawa do Dzika Pieczonego, Tłuszcz do smażenia, Piwo.


Zobacz składniki w naszym sklepie
  - DZIK PIECZONY

Przygotowanie

I etap: MARYNOWANIE MIĘSA
Przygotowanie marynaty:

Wino białe półwytrawne - 3,5l
Ocet balsamiczny - 0,1l
Marchew – 2kg
Pietruszka korzeń - 2kg
Seler korzeń – 4 średnie sztuki
Por – 4 średnie sztuki
Cebula – 2kg
Czosnek – 5 - 7 główek
Peklosól – 0,7kg
Przyprawa do Dzika Pieczonego – 0,1kg

Dzika dzielimy na elementy wg uznania (nie usuwamy kości) i umieszczamy w dość dużym pojemniku. Warzywa obieramy i kroimy: marchew, pietruszkę i por w talarki, seler w kostkę, cebulę w krążki. Czosnek obieramy i dzielimy ząbki na połówki. Pierwszą czynnością do zamarynowania dzika jest dokładne przesypanie mięsa peklosolą. Później przekładamy mięso warzywami i czosnkiem. Tak przygotowanego dzika zalewamy winem, octem balsamicznym i doprawiamy lekko „PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO”. W momencie, kiedy wszystkie te czynności zostały starannie wykonane zalewamy mięso wodą tak, aby było w niej całkowicie zanurzone. Tak zapeklowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce (temp. 5 - 6ºC) na 4 - 5 dni, dwukrotnie w ciągu dnia przekładając mięso w marynacie.

  - DZIK PIECZONY

II etap - DZIK W ZALEWIE

Przyprawa do Dzika Pieczonego 0,5 – 0,6kg
Tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny)
2 – 3 l piwa
4 cebule

Mięso z dzika odsączamy z zalewy. Warzywa wyjmujemy z zalewy i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Mięso obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, (aby pozamykać pory z każdej strony i odkładamy). Tak przygotowane mięso układamy na patelni, posypujemy PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO i przekładamy osączonymi z zalewy warzywami. Dodajemy 4 cebule pokrojone w półkrążki. Wszystko podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem ok. 3 – 4 godz. , pamiętając o dalszym podlewaniu piwem w trakcie duszenia mięsa. Czas duszenia mięsa podany jest orientacyjnie (wszystko zależy od tego, jaką sztukę udało nam się upolować). Dusimy mięso do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Można już w ten sposób podawać potrawę lub zadać sobie jeszcze trochę trudu: wyjąć mięso z patelni, oddzielić od kości i przygotowane podzielić na porcje i umieścić ponownie na patelni w warzywach i piwie. Dzik pieczony rewelacyjnie komponuje się z kapustą z grzybami, chlebem ze smalcem (oczywiście z dzika), domowymi ogórkami i oczywiście z piwem.

  - DZIK PIECZONY

Przyprawy potrzebne do wykonania

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem