DZIK PIECZONY
Składniki
- Tusza dzika (waga po rozbiorze ok. 35 - 40kg)
- Wino białe półwytrawne
- Ocet balsamiczny
- Marchew
- Pietruszka korzeń
- Seler korzeń
- Por
- Cebula
- Czosnek
- Peklosól
- "Przyprawa do dzika pieczonego"
- Tłuszcz do smażenia,
- Piwo


Przygotowanie
1. MARYNOWANIE MIĘSAPrzygotowanie marynaty:
Wino białe półwytrawne - 3,5l
Ocet balsamiczny - 0,1l
Marchew – 2kg
Pietruszka korzeń - 2kg
Seler korzeń – 4 średnie sztuki
Por – 4 średnie sztuki
Cebula – 2kg
Czosnek – 5 - 7 główek
Peklosól – 0,7kg
"Przyprawa do dzika pieczonego" – 0,1kg
Dzika dzielimy na elementy wg uznania (nie usuwamy kości) i umieszczamy w dość dużym pojemniku. Warzywa obieramy i kroimy: marchew, pietruszkę i por w talarki, seler w kostkę, cebulę w krążki. Czosnek obieramy i dzielimy ząbki na połówki. Pierwszą czynnością do zamarynowania dzika jest dokładne przesypanie mięsa peklosolą. Później przekładamy mięso warzywami i czosnkiem. Tak przygotowanego dzika zalewamy winem, octem balsamicznym i doprawiamy lekko „PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO”. W momencie, kiedy wszystkie te czynności zostały starannie wykonane zalewamy mięso zimną wodą tak, aby było w niej całkowicie zanurzone. Tak zapeklowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce (temp. 5 - 6ºC) na 4 - 5 dni, dwukrotnie w ciągu dnia przekładając mięso w marynacie.
Przyprawy potrzebne do wykonania
2. PIECZENIE DZIKA
"Przyprawa do dzika pieczonego" 0,5 – 0,6kg
Tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny)
2 – 3 l piwa
4 cebule
Mięso z dzika odsączamy z zalewy. Warzywa wyjmujemy z zalewy i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Mięso obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, (aby pozamykać pory z każdej strony i odkładamy). Tak przygotowane mięso układamy na patelni, posypujemy PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO i przekładamy odsączonymi z zalewy warzywami. Dodajemy 4 cebule pokrojone w półkrążki. Wszystko podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem ok. 3 – 4 godz. , pamiętając o dalszym podlewaniu piwem w trakcie duszenia mięsa. Czas duszenia mięsa podany jest orientacyjnie. Dusimy mięso do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Można już w ten sposób podawać potrawę lub zadać sobie jeszcze trochę trudu: wyjąć mięso z patelni, oddzielić od kości i przygotowane podzielić na porcje i umieścić ponownie na patelni w warzywach i piwie. Dzik pieczony rewelacyjnie komponuje się z kapustą z grzybami, chlebem ze smalcem (oczywiście z dzika) oraz ogórkami domowej roboty.
"Przyprawa do dzika pieczonego" 0,5 – 0,6kg
Tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny)
2 – 3 l piwa
4 cebule
Mięso z dzika odsączamy z zalewy. Warzywa wyjmujemy z zalewy i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Mięso obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, (aby pozamykać pory z każdej strony i odkładamy). Tak przygotowane mięso układamy na patelni, posypujemy PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO i przekładamy odsączonymi z zalewy warzywami. Dodajemy 4 cebule pokrojone w półkrążki. Wszystko podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem ok. 3 – 4 godz. , pamiętając o dalszym podlewaniu piwem w trakcie duszenia mięsa. Czas duszenia mięsa podany jest orientacyjnie. Dusimy mięso do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Można już w ten sposób podawać potrawę lub zadać sobie jeszcze trochę trudu: wyjąć mięso z patelni, oddzielić od kości i przygotowane podzielić na porcje i umieścić ponownie na patelni w warzywach i piwie. Dzik pieczony rewelacyjnie komponuje się z kapustą z grzybami, chlebem ze smalcem (oczywiście z dzika) oraz ogórkami domowej roboty.