DZIK PIECZONY
Składniki
1 szt. dzika (waga po rozbiorze ok. 35 - 40kg)


Przygotowanie
I etap: MARYNOWANIE MIĘSA
Przygotowanie marynaty:
Wino białe półwytrawne - 3,5l
Ocet balsamiczny - 0,1l
Marchew – 2kg
Pietruszka korzeń - 2kg
Seler korzeń – 4 średnie sztuki
Por – 4 średnie sztuki
Cebula – 2kg
Czosnek – 5 - 7 główek
Peklosól – 0,7kg
Przyprawa do Dzika Pieczonego – 0,1kg
II etap - DZIK W ZALEWIE
Przyprawa do Dzika Pieczonego 0,5 – 0,6kg
Tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny)
2 – 3 l piwa
4 cebule
Mięso z dzika odsączamy z zalewy. Warzywa wyjmujemy z zalewy i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Mięso obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, (aby pozamykać pory z każdej strony i odkładamy). Tak przygotowane mięso układamy na patelni, posypujemy PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO i przekładamy osączonymi z zalewy warzywami. Dodajemy 4 cebule pokrojone w półkrążki. Wszystko podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem ok. 3 – 4 godz. , pamiętając o dalszym podlewaniu piwem w trakcie duszenia mięsa. Czas duszenia mięsa podany jest orientacyjnie (wszystko zależy od tego, jaką sztukę udało nam się upolować). Dusimy mięso do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Można już w ten sposób podawać potrawę lub zadać sobie jeszcze trochę trudu: wyjąć mięso z patelni, oddzielić od kości i przygotowane podzielić na porcje i umieścić ponownie na patelni w warzywach i piwie. Dzik pieczony rewelacyjnie komponuje się z kapustą z grzybami, chlebem ze smalcem (oczywiście z dzika), domowymi ogórkami i oczywiście z piwem.