DZIK PIECZONY

Składniki

  • Tusza dzika (waga po rozbiorze ok. 35 - 40kg)
  • Wino białe półwytrawne
  • Ocet balsamiczny
  • Marchew
  • Pietruszka korzeń
  • Seler korzeń
  • Por
  • Cebula
  • Czosnek
  • Peklosól
  • "Przyprawa do dzika pieczonego"
  • Tłuszcz do smażenia,
  • Piwo
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - DZIK PIECZONY

Przygotowanie

1. MARYNOWANIE MIĘSA
Przygotowanie marynaty:

Wino białe półwytrawne - 3,5l
Ocet balsamiczny - 0,1l
Marchew – 2kg
Pietruszka korzeń - 2kg
Seler korzeń – 4 średnie sztuki
Por – 4 średnie sztuki
Cebula – 2kg
Czosnek – 5 - 7 główek
Peklosól – 0,7kg
"Przyprawa do dzika pieczonego" – 0,1kg

Dzika dzielimy na elementy wg uznania (nie usuwamy kości) i umieszczamy w dość dużym pojemniku. Warzywa obieramy i kroimy: marchew, pietruszkę i por w talarki, seler w kostkę, cebulę w krążki. Czosnek obieramy i dzielimy ząbki na połówki. Pierwszą czynnością do zamarynowania dzika jest dokładne przesypanie mięsa peklosolą. Później przekładamy mięso warzywami i czosnkiem. Tak przygotowanego dzika zalewamy winem, octem balsamicznym i doprawiamy lekko „PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO”. W momencie, kiedy wszystkie te czynności zostały starannie wykonane zalewamy mięso zimną wodą tak, aby było w niej całkowicie zanurzone. Tak zapeklowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce (temp. 5 - 6ºC) na 4 - 5 dni, dwukrotnie w ciągu dnia przekładając mięso w marynacie.

  - DZIK PIECZONY

2. PIECZENIE DZIKA

"Przyprawa do dzika pieczonego" 0,5 – 0,6kg
Tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny)
2 – 3 l piwa
4 cebule

Mięso z dzika odsączamy z zalewy. Warzywa wyjmujemy z zalewy i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Mięso obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, (aby pozamykać pory z każdej strony i odkładamy). Tak przygotowane mięso układamy na patelni, posypujemy PRZYPRAWĄ DO DZIKA PIECZONEGO i przekładamy odsączonymi z zalewy warzywami. Dodajemy 4 cebule pokrojone w półkrążki. Wszystko podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem ok. 3 – 4 godz. , pamiętając o dalszym podlewaniu piwem w trakcie duszenia mięsa. Czas duszenia mięsa podany jest orientacyjnie. Dusimy mięso do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Można już w ten sposób podawać potrawę lub zadać sobie jeszcze trochę trudu: wyjąć mięso z patelni, oddzielić od kości i przygotowane podzielić na porcje i umieścić ponownie na patelni w warzywach i piwie. Dzik pieczony rewelacyjnie komponuje się z kapustą z grzybami, chlebem ze smalcem (oczywiście z dzika) oraz ogórkami domowej roboty.

  - DZIK PIECZONY
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem