PASZTET Z JELENIA

Składniki

  • Mięso z jelenia: 2,5 kg (czyste mięso, bez kości)
  • Karkówka wieprzowa: 1,3 kg
  • Boczek wędzony: 0,6 kg
  • Słonina: 0,5 kg
  • Jajka: 6 dużych sztuk
  • Bułki: 4 sztuki (namoczone w wodzie lub mleku)
  • Cebula: 6 dużych sztuk
  • Mieszanka przypraw Lideretta: 4 łyżki
  • Mieszanka Przyprawowa „Pasztet z jelenia”: do smaku (zalecana ilość: 6-7 łyżek)
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - PASZTET Z JELENIA

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Gotowanie Mięsa:

    • Pokrój mięso z jelenia i karkówkę wieprzową na mniejsze kawałki (około 5x5 cm).

    • Umieść w garnku i zalej wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte.

    • Dodaj 4 łyżki Lideretty i 4-5 czubatych łyżek Mieszanki Przyprawowej „Pasztet z jelenia”.

    • Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.

    • Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

  1. Podsmażanie Składników:

    • Pokrój słoninę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię.

    • Podsmażaj aż się wytopi, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia.

    • Dodaj ugotowane wcześniej mięso oraz pokrojony w kostkę boczek wędzony.

    • Wszystko razem lekko zrumień na patelni.

  1. Mielenie Farszu:

    • Przestudzone mięso oraz podsmażoną słoninę, cebulę i boczek zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

    • Dodaj namoczone i odciśnięte bułki.

    • Do zmielonej masy dodaj jajka oraz 1-2 łyżki Mieszanki Przyprawowej „Pasztet z jelenia”.

    • Dopraw solą według uznania i całość dokładnie wymieszaj.

Przyprawy potrzebne do wykonania

Pasztet Zapiekany w Foremkach:

  • Przełóż farsz do wysmarowanej tłuszczem formy i wyrównaj powierzchnię.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  • Piecz przez 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty.

  • Po upieczeniu wystudź.

Pasztet w słoikach

  • Wymyte i suche słoiki napełnij farszem, nie pozostawiając pustych przestrzeni.
  • Zakręć słoiki.

  • Gotuj w garnku z wodą:

    • Słoiki 0,2-0,3 l: około 30-45 minut.

    • Słoiki 0,4-0,5 l: około 60-90 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem