PASZTET Z JELENIA
Składniki
- Mięso z jelenia: 2,5 kg (czyste mięso, bez kości)
- Karkówka wieprzowa: 1,3 kg
- Boczek wędzony: 0,6 kg
- Słonina: 0,5 kg
- Jajka: 6 dużych sztuk
- Bułki: 4 sztuki (namoczone w wodzie lub mleku)
- Cebula: 6 dużych sztuk
- Mieszanka przypraw Lideretta: 4 łyżki
- Mieszanka Przyprawowa „Pasztet z jelenia”: do smaku (zalecana ilość: 6-7 łyżek)


Przygotowanie
Przygotowanie:
-
Gotowanie Mięsa:
-
Pokrój mięso z jelenia i karkówkę wieprzową na mniejsze kawałki (około 5x5 cm).
-
Umieść w garnku i zalej wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte.
-
Dodaj 4 łyżki Lideretty i 4-5 czubatych łyżek Mieszanki Przyprawowej „Pasztet z jelenia”.
-
Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
-
Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
-
-
Podsmażanie Składników:
-
Pokrój słoninę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię.
-
Podsmażaj aż się wytopi, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia.
-
Dodaj ugotowane wcześniej mięso oraz pokrojony w kostkę boczek wędzony.
-
Wszystko razem lekko zrumień na patelni.
-
-
Mielenie Farszu:
-
Przestudzone mięso oraz podsmażoną słoninę, cebulę i boczek zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
-
Dodaj namoczone i odciśnięte bułki.
-
Do zmielonej masy dodaj jajka oraz 1-2 łyżki Mieszanki Przyprawowej „Pasztet z jelenia”.
-
Dopraw solą według uznania i całość dokładnie wymieszaj.
-
Przyprawy potrzebne do wykonania

Pasztet Zapiekany w Foremkach:
-
Przełóż farsz do wysmarowanej tłuszczem formy i wyrównaj powierzchnię.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
-
Piecz przez 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty.
-
Po upieczeniu wystudź.
Pasztet w słoikach
- Wymyte i suche słoiki napełnij farszem, nie pozostawiając pustych przestrzeni.
-
Zakręć słoiki.
-
Gotuj w garnku z wodą:
-
Słoiki 0,2-0,3 l: około 30-45 minut.
-
Słoiki 0,4-0,5 l: około 60-90 minut.
-