Pasztet w słoikach
Z tej ilości mięsa wychodzi spora ilość pasztetu, dlatego warto część włożyć do słoików. Ja osobiście wolę pasztet gotowany w słoikach od pasztetu pieczonego (jest zdecydowanie delikatniejszy). Czas gotowania jest dość długi, ale pozwala mi to przechowywać bez problemów taki pasztet przez okres 3 - 4 miesięcy (może i dłużej, ale nigdy dłużej nie udało mi się uchronić przed moją rodziną). Do wymytych i suchych słoików (0,2l - bo takie są, poręczne) włożyć farsz. Starać się ściśle nakładać, aby nie zostawały w słoikach puste przestrzenie (nic się takiego nie stanie, ale po zagotowaniu wygląda to nieestetycznie bo powietrze, które zostało w słoiku utlenia farsz), zakręcić słoiki. Tak przygotowane gotować w wodzie 2 - 3godz (większe słoiki - 0,4 - 0,5l gotuję 3godz, te mniejsze 2,5godz).