Pasztet z sarny z żurawiną

Składniki

Mięso z sarny (bez kości) - 2kg,
karkówka wieprzowa - 0,7kg,
słonina - 0,25kg,
0,5kg wątroby z sarny (opcjonalnie drobiowa),
8 dużych jajek,
4 bułki,
4 duże cebule,
3 duże marchewki,
1 duży seler,
2 pietruszki,
1 duży por (biała część),
Mieszanki przyprawowe "Pasztet z sarny", "Lideretta",
żurawina suszona - 0,3kg.

Zobacz składniki w naszym sklepie
  - Pasztet z sarny z żurawiną

Przygotowanie

PASZTET Z SARNY Z ŻURAWINĄ – wykwintny smak lasu z nutą owocowej słodyczy

Wyjątkowy pasztet z delikatnej sarniny i karkówki wieprzowej, wzbogacony aromatycznymi warzywami, ziołami i słodko-kwaśną żurawiną. To idealne połączenie dziczyzny z nutą leśnej świeżości i wyrafinowania.

1. Gotowanie składników


Mięso z sarny, karkówkę oraz warzywa (marchew, seler, pietruszkę, por) zalać wodą do przykrycia.
Dodać 4 łyżki Lideretty i 6 czubatych łyżek mieszanki przyprawowej "Pasztet z sarny".
Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie.

2. Smażenie

Pokroić słoninę w kostkę i podsmażyć.
Dodać ugotowane mięso i lekko zrumienić.
Cebulę i wątrobę pokroić, podsmażyć razem na oleju do zeszklenia.

3. Mielenie i łączenie składników

Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą oraz namoczone w bulionie bułki zmielić dwukrotnie.

Do masy dodać:
• jajka
• 1–2 łyżki mieszanki "Pasztet z sarny"
• sól i pieprz do smaku
• suszoną żurawinę

Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

4. Pieczenie

Przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50–60 minut.

Przechowywanie

Po ostudzeniu pasztet przechowuj w lodówce lub zamroź dla dłuższej świeżości.
  - Pasztet z sarny z żurawiną

Pasztet zapieczony w foremkach

Farsz przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię. Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec ok. 50 - 60min.

Pasztet w słoikach

  • Wymyte i suche słoiki napełnij farszem, nie pozostawiając pustych przestrzeni.
  • Zakręć słoiki.
  • Gotuj w garnku z wodą:
    • Słoiki 0,2-0,3 l: około 30-45 minut.

    • Słoiki 0,4-0,5 l: około 60-90 minut.

  • Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem