Pasztet z sarny z żurawiną
Składniki
Mięso z sarny (bez kości) - 2kg,
karkówka wieprzowa - 0,7kg,
słonina - 0,25kg,
0,5kg wątroby z sarny (opcjonalnie drobiowa),
8 dużych jajek,
4 bułki,
4 duże cebule,
3 duże marchewki,
1 duży seler,
2 pietruszki,
1 duży por (biała część),
Mieszanki przyprawowe "Pasztet z sarny", "Lideretta",
żurawina suszona - 0,3kg.
Przygotowanie
PASZTET Z SARNY Z ŻURAWINĄ – wykwintny smak lasu z nutą owocowej słodyczyWyjątkowy pasztet z delikatnej sarniny i karkówki wieprzowej, wzbogacony aromatycznymi warzywami, ziołami i słodko-kwaśną żurawiną. To idealne połączenie dziczyzny z nutą leśnej świeżości i wyrafinowania.
1. Gotowanie składników
Mięso z sarny, karkówkę oraz warzywa (marchew, seler, pietruszkę, por) zalać wodą do przykrycia.
Dodać 4 łyżki Lideretty i 6 czubatych łyżek mieszanki przyprawowej "Pasztet z sarny".
Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie.
2. Smażenie
Pokroić słoninę w kostkę i podsmażyć.
Dodać ugotowane mięso i lekko zrumienić.
Cebulę i wątrobę pokroić, podsmażyć razem na oleju do zeszklenia.
3. Mielenie i łączenie składników
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą oraz namoczone w bulionie bułki zmielić dwukrotnie.
Do masy dodać:
• jajka• 1–2 łyżki mieszanki "Pasztet z sarny"
• sól i pieprz do smaku
• suszoną żurawinę
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
4. Pieczenie
Przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50–60 minut.
Przechowywanie
Po ostudzeniu pasztet przechowuj w lodówce lub zamroź dla dłuższej świeżości.
Przyprawy potrzebne do wykonania
Pasztet w słoikach
-
Słoiki 0,2-0,3 l: około 30-45 minut.
-
Słoiki 0,4-0,5 l: około 60-90 minut.

