Przygotowanie
Mięso z sarny, karkówkę wieprzową oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchew, seler, pietruszkę, por) zalać wodą tak, aby wszystko przykryła. Dodać 4 łyżki stołowe Lideretty oraz 6 czubatych łyżek Mieszanki Przyprawowej , Pasztet z sarny. Gotować do miękkości mięsa (ok. 1, 5godz). Wystudzić. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i gdy będzie częściowo roztopiona dodać mięso. Wszystko lekko zrumienić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z pokrojoną w plasterki wątrobą. Przesmażone mięso, wątróbkę z cebulą oraz namoczone w bulionie mięsnym bułki zemleć 2 razy. Na koniec dodać jajka oraz 1 - 2 łyżki Mieszanki przyprawowej, Pasztet z sarny, (wg uznania) dosolić i dodać żurawinę. Całość dokładnie wymieszać.
Pasztet zapieczony w foremkach
Farsz przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię. Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec ok. 50 - 60min. Wystudzić.
Pasztet w słoikach
Z tej ilości mięsa wychodzi spora ilość pasztetu, dlatego warto część włożyć do słoików. Ja osobiście wolę pasztet gotowany w słoikach od pasztetu pieczonego (jest zdecydowanie delikatniejszy). Czas gotowania jest dość długi, ale pozwala mi to przechowywać bez problemów taki pasztet przez okres 3 - 4 miesięcy (może i dłużej, ale nigdy dłużej nie udało mi się uchronić przed moją rodziną). Do wymytych i suchych słoików (0,2l - bo takie są , poręczne, ) włożyć farsz. Starać się ściśle nakładać, aby nie zostawały w słoikach puste przestrzenie (nic się takiego nie stanie, ale po zagotowaniu wygląda to nieestetycznie, bo powietrze, które zostało w słoiku utlenia farsz), zakręcić słoiki. Tak przygotowane gotować w wodzie 2 - 3godz (większe słoiki - 0,4 - 0,5l gotuję 3godz, te mniejsze 2,5godz).
Przyprawy potrzebne do wykonania