METKA Z DZICZYZNY
Składniki
Surowiec mięsny: mięso z sarny, jelenia i dzika w różnych proporcjach pozbawione tłuszczu, ścięgien, skrzepów krwi, chrząstek i resztek kości - 35,0kg podgardle wieprzowe bez skóry - 15kg
Dodatki: peklosól: 18g/kg mięsa mieszanka przypraw: Metka z dziczyzny, osłonka białkowa Ø 40


Przygotowanie
Cały surowiec mięsny ułożyć w pojemniku i zapeklować peklosolą w ilości podanej w dodatkach. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie wszystko zmielić w maszynce do mięsa na sitku Ø5mm. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w osłonki białkowe - porcje kiełbasy o długości ok. 20 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu o temp. 2 - 4°C (kiełbasy surowe) na około 12 godzin.