KIEŁBASA SWOJSKA Z JELENIA
Składniki
Surowiec mięsny:
- mięso z jelenia (szynka i łopatka), pozbawione ścięgien oraz nadmiaru tłuszczu - 8 kg
- słonina wieprzowa bez skóry - 2 kg
Dodatki:
- peklosól: 18g/kg mięsa
- mieszanka przypraw "Swojska z jelenia"
- naturalne jelita wieprzowe Ø26-28 (opcjonalnie Ø28-30)


Przygotowanie
Mięso z szynki i łopatki pokroić w kostkę około 2x2cm. Słoninę kroimy w drobną kostkę 0,5x0,5cm. Mięso z szynki i łopatki zapeklować peklosolą odpowiednio18g/kg mięsa, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. lodówka) na 7 dni. Tak samo postąpić ze słoniną. Po tym czasie mieszamy wszystko razem. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy szklankę zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w osłonki naturalne i odkręcamy kiełbasy w odcinkach po ok. 20cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na około 6 godzin.Przyprawy potrzebne do wykonania
Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 90°C do uzyskania
69 - 70°C wewnątrz kiełbasy. Następnie odstawić wędlinę do
wystudzenia. Po tym procesie kiełbasa jest gotowa do spożycia.
Dla uzyskania lepszego smaku i podsuszenia kiełbasy zaleca się
kolejne wędzenie przez 3-4 dni dymem o temp. 55 - 60°C po 1godzinie
każdego dnia. Wędlinę przechowywać w chłodnym miejscu.