Przygotowanie
Mięso z szynki i łopatki pokroić w kostkę 2cmx2cm. Słoninę kroimy w kostkę 0,5cmx0,5cm. Mięso z szynki i łopatki wymieszać z peklosolą (18g/kg mięsa) i odstawić w chłodne miejsce (np. lodówka) na 7 dni. Tak samo postąpić ze słoniną. Po tym czasie mieszamy wszystko razem. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w osłonki naturalne - kiełbaśnice i odkręcamy kiełbasy w odcinkach po ok. 20cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na około 6 godzin.
Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 90°C do uzyskania 69 - 70°C wewnątrz batonów kiełbasy, następnie 3 - 4 dni wędzić dymem o temp. 55°C po 1godzinie każdego dnia. Wędlinę przechowywać w chłodnym miejscu.
Przyprawy potrzebne do wykonania