Naturalne przyprawy
do dziczyzny

KIEŁBASA SWOJSKA Z JELENIA

Składniki

Surowiec mięsny: mięso z jelenia uzyskane z wykrawania szynki i łopatki, pozbawione ścięgien i usuniętym tłuszczem - 38, Okgsłonina wieprzowa bez skóry - 12kg
Dodatki: peklosól: 18g/kg mięsa, mieszanka przypraw: Swojska z jelenia, naturalne jelita wieprzowe - kiełbaśnice

Zobacz składniki w naszym sklepie
  - KIEŁBASA  SWOJSKA  Z  JELENIA

Przygotowanie

Mięso z szynki i łopatki pokroić w kostkę 2cmx2cm. Słoninę kroimy w kostkę 0,5cmx0,5cm. Mięso z szynki i łopatki wymieszać z peklosolą (18g/kg mięsa) i odstawić w chłodne miejsce (np. lodówka) na 7 dni. Tak samo postąpić ze słoniną. Po tym czasie mieszamy wszystko razem. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w osłonki naturalne - kiełbaśnice i odkręcamy kiełbasy w odcinkach po ok. 20cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na około 6 godzin.
  - KIEŁBASA  SWOJSKA  Z  JELENIA

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 90°C do uzyskania 69 - 70°C wewnątrz batonów kiełbasy, następnie 3 - 4 dni wędzić dymem o temp. 55°C po 1godzinie każdego dnia. Wędlinę przechowywać w chłodnym miejscu.
  - KIEŁBASA  SWOJSKA  Z  JELENIA

Przyprawy potrzebne do wykonania

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem