KIEŁBASA PIEPRZOWA Z DZICZYZNY

Składniki

Surowiec mięsny:
- mięso z dziczyzny (dzik, jeleń, sarna) w różnych proporcjach pozbawione ścięgien, chrząstek i kości - 7kg
- podgardle wieprzowe bez skóry - 2kg
Dodatki:
- peklosól: 18g/kg mięsa
- mieszanka przypraw "Pieprzowa z dziczyzny"
- naturalne jelita wieprzowe Ø26-28 (opcjonalnie Ø28-30)
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - KIEŁBASA  PIEPRZOWA  Z  DZICZYZNY

Przygotowanie

Cały surowiec mięsny ułożyć w pojemniku i zapeklować peklosolą odpowiednio 18g/kg mięsa po czym dokładni wymieszać. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie wszystko zmielić w maszynce do mięsa na sitku Ø5mm . Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy szklankę zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita wieprzowe i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 15 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu o temp. 2 - 4°C (kiełbasy surowe) na około 12 godzin.
  - KIEŁBASA  PIEPRZOWA  Z  DZICZYZNY

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić zimnym dymem 18 - 24°C około 3 - 4 godziny. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Kiełbasę przechowywać w chłodnym miejscu.
Dla uzyskania lepszego smaku powtórzyć wędzenie kolejnego dnia przez około 1 do 2 godzin.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem