Naturalne przyprawy
do dziczyzny

KIEŁBASA PIEPRZOWA Z DZICZYZNY

Składniki

Surowiec mięsny: mięso z sarny, jelenia i dzika w różnych proporcjach pozbawione tłuszczu, ścięgien, skrzepów krwi, chrząstek i resztek kości - 35kg, podgardle wieprzowe bez skóry - 15kg
Dodatki: peklosól: 18g/kg mięsa, mieszanka przypraw: Pieprzowa z dziczyzny, naturalne jelita wieprzowe.
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - KIEŁBASA  PIEPRZOWA  Z  DZICZYZNY

Przygotowanie

Cały surowiec mięsny ułożyć w pojemniku i zapeklować peklosolą w ilości podanej w dodatkach. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie wszystko zmielić w maszynce do mięsa na sitku Ø5mm . Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita wieprzowe i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 15 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu o temp. 2 - 4°C (kiełbasy surowe) na około 12 godzin.
  - KIEŁBASA  PIEPRZOWA  Z  DZICZYZNY

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić zimnym dymem 18 - 24°C 3 - 4 dni po 1 godzinie każdego dnia. Wędlinę przechowywać w chłodnym miejscu.

Przyprawy potrzebne do wykonania

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem