Naturalne przyprawy
do dziczyzny

KABANOSY LEŚNE

Składniki

Surowiec mięsny: mięso z sarny, jelenia i dzika w różnych proporcjach pozbawione tłuszczu, ścięgien, skrzepów krwi, chrząstek i resztek kości - 30kg boczek wieprzowy bez skóry i kości - 20kg.
Dodatki: peklosól: 18g/kg mięsa, mieszanka przypraw: Kabanosy leśne, naturalne jelita baranie.

Zobacz składniki w naszym sklepie
  - KABANOSY LEŚNE

Przygotowanie

Cały surowiec mięsny pokroić w dowolne kawałki i ułożyć w pojemniku. Zapeklować peklosolą w ilości podanej w dodatkach. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie dziczyznę rozdrobnić w maszynce do mięsa na sitku Ø8mm, natomiast boczek na situ Ø5. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita baranie i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 20 - 25 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na około 24 godziny w celu wybarwienia. Należy pamiętać o usunięciu pęcherzyków powietrza z pod osłonek (najlepiej przekłuć igłą).
  - KABANOSY LEŚNE

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 72ºC do temp. 68ºC wewnątrz batona. Upieczoną kiełbasę przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu około 4 - 5 dni w celu podsuszenia.
  - KABANOSY LEŚNE

Przyprawy potrzebne do wykonania

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem