Przygotowanie
Cały surowiec mięsny pokroić w dowolne kawałki i ułożyć w pojemniku. Zapeklować peklosolą w ilości podanej w dodatkach. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie dziczyznę rozdrobnić w maszynce do mięsa na sitku Ø8mm, natomiast boczek na situ Ø5. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita baranie i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 20 - 25 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na około 24 godziny w celu wybarwienia. Należy pamiętać o usunięciu pęcherzyków powietrza z pod osłonek (najlepiej przekłuć igłą).
Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 72ºC do temp. 68ºC wewnątrz batona. Upieczoną kiełbasę przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu około 4 - 5 dni w celu podsuszenia.
Przyprawy potrzebne do wykonania