KABANOSY LEŚNE

Składniki

Surowiec mięsny: mięso z dzika (opcjonalnie jeleń i sarna) w różnych proporcjach dokładnie oczyścić pozbawiając ścięgien, chrząstek i kości - 6kg boczek wieprzowy bez skóry i kości - 4kg.
Dodatki: peklosól: 18g/kg mięsa, mieszanka przypraw "Kabanosy leśne", naturalne jelita baranie.

Zobacz składniki w naszym sklepie
  - KABANOSY LEŚNE

Przygotowanie

Mięso z dziczyzny i boczku pokroić w kawałki około 5x5cm i ułożyć w osobnych pojemnikach. Zapeklować peklosolą odpowiednio 18g/kg mięsa po czym dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięsa przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie dziczyznę rozdrobnić w maszynce do mięsa na sitku Ø8mm, natomiast boczek na situ Ø5. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy szklankę zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita baranie i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 20 - 25 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godziny celem wybarwienia oraz osuszenia osłonki. Należy pamiętać o usunięciu pęcherzyków powietrza spod osłonek (najlepiej przekłuć je igłą).

Przyprawy potrzebne do wykonania

  - KABANOSY LEŚNE

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem o temp. 72ºC do temp. 68ºC wewnątrz kiełbasy. Upieczoną wędlinę przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu około 4 - 5 dni w celu podsuszenia.
  - KABANOSY LEŚNE
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem