Przygotowanie
Mięso z dziczyzny i boczku pokroić w kawałki około 5x5cm i ułożyć w osobnych pojemnikach. Zapeklować peklosolą odpowiednio 18g/kg mięsa po czym dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięsa przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2 - 3 dni. Po tym czasie dziczyznę rozdrobnić w maszynce do mięsa na sitku Ø8mm, natomiast boczek na situ Ø5. Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy szklankę zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody. Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita baranie i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 20 - 25 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godziny celem wybarwienia oraz osuszenia osłonki. Należy pamiętać o usunięciu pęcherzyków powietrza spod osłonek (najlepiej przekłuć je igłą).