Naturalne przyprawy
do dziczyzny

PASZTET Z KACZKI ZE ŚLIWKĄ

Składniki

1 tuszka kaczki – sprawiony (waga ok. 1 - 1,2kg), 20 - 30 dkg pieczarek, 25 dkg wątróbki z kaczki lub z kurczaka, 30 dkg słoniny, 100g suszonych śliwek, 2 bułki, 2 jajka, Lideretta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mleko do namoczenia bułek.
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - PASZTET Z KACZKI ZE ŚLIWKĄ

Przygotowanie

Sprawioną tuszkę kaczki umyć, podzielić na cztery części, zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Do tak przygotowanego mięsa wsypać 1,5 stołowej łyżki Lideretty i gotować do miękkości (ok. 1,5 godz.). Po tym czasie kaczkę wyjąć, wystudzić i oddzielić mięso od kości. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 5min) i dodać do niej obraną kaczkę. Podsmażać do lekkiego zrumienienia się mięsa (pasztet ma lepszy smak), a następnie dołożyć umyte i pokrojone pieczarki oraz wątróbkę. Wszystko razem dusić jeszcze ok. 15 min. Przestudzone mięso zemleć 2 - krotnie wraz z namoczonymi i odciśniętymi bułkami. Suszone śliwki można zemleć wraz z farszem, lub pokroić na mniejsze kawałki i dodać do farszu (bardziej dekoracyjnie). Do tak przygotowanego farszu dodać jajka, gałkę muszkatołową (ok. 1 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.

  - PASZTET Z KACZKI ZE ŚLIWKĄ

Pasztet zapieczony w foremkach

Farsz przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i przykryć pergaminem (w celu ochrony przed wysuszeniem). Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec ok. 50 - 60min. Wystudzić. Wyjąć z formy, udekorować wg uznania.

Pasztet w słoikach

Jeśli mam kilka kaczek i robię pasztet ze wszystkich jednocześnie to większą część farszu umieszczam w słoikach i zagotowuję. Czas gotowania jest dość długi, ale pozwala mi to przechowywać bez problemów taki pasztet przez okres 3 - 4 miesięcy (może i dłużej, ale nigdy dłużej nie udało mi się uchronić przed moją rodziną). Do wymytych i suchych słoików (0,2l - bo takie są , poręczne, ) włożyć farsz. Starać się ściśle nakładać, aby nie zostawały w słoikach puste przestrzenie (nic się takiego nie stanie, ale po zagotowaniu wygląda to nieestetycznie bo powietrze, które zostało w słoiku utlenia farsz), zakręcić słoiki. Tak przygotowane gotować w wodzie 2 - 3godz (większe słoiki - 0,4 - 0,5l gotuję 3godz, te mniejsze 2,5godz).

Przyprawy potrzebne do wykonania

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem