SMALEC MYŚLIWSKI
Składniki
- Słonina z dzika - 2kg
- Mieszanka przyprawowa "Smalec myśliwski"


Przygotowanie
SMALEC MYŚLIWSKI – dziczyzna w najprostszej i najsmaczniejszej postaciAromatyczny smalec wytopiony z dziczej słoniny, doprawiony wyselekcjonowaną mieszanką przypraw. Mięsiste, złociste skwarki i wyrazisty smak sprawiają, że to klasyczny rarytas w myśliwskim stylu – idealny do wiejskiego chleba i ogórka kiszonego.
1. Wytapianie słoniny
Słoninę z dzika pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla i powoli wytapiać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy skwarki osiągną złotobrązowy kolor, ale pozostaną jeszcze delikatne – zestawić rondel z ognia.
2. Doprawianie i studzenie
Po około 30 minutach dodać mieszankę przyprawową "Smalec myśliwski" i dokładnie wymieszać. Gdy smalec zacznie lekko tężeć, doprawić solą, ponownie wymieszać i przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia.
3. Przechowywanie
Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.