SMALEC MYŚLIWSKI

Składniki

  • Słonina z dzika - 2kg
  • Mieszanka przyprawowa "Smalec myśliwski"
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - SMALEC MYŚLIWSKI

Przygotowanie

SMALEC MYŚLIWSKI – dziczyzna w najprostszej i najsmaczniejszej postaci

Aromatyczny smalec wytopiony z dziczej słoniny, doprawiony wyselekcjonowaną mieszanką przypraw. Mięsiste, złociste skwarki i wyrazisty smak sprawiają, że to klasyczny rarytas w myśliwskim stylu – idealny do wiejskiego chleba i ogórka kiszonego.

1. Wytapianie słoniny

Słoninę z dzika pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla i powoli wytapiać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy skwarki osiągną złotobrązowy kolor, ale pozostaną jeszcze delikatne – zestawić rondel z ognia.

2. Doprawianie i studzenie

Po około 30 minutach dodać mieszankę przyprawową "Smalec myśliwski" i dokładnie wymieszać. Gdy smalec zacznie lekko tężeć, doprawić solą, ponownie wymieszać i przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia.

3. Przechowywanie

Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.

Przyprawy potrzebne do wykonania

  - SMALEC MYŚLIWSKI

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem