Naturalne przyprawy
do dziczyzny

PASZTET Z BAŻANTA Z MIGDAŁAMI

Składniki

1 tuszka bażanta – sprawiony (waga ok. 1 - 1,2kg), 20 - 30 dkg pieczarek, 25 dkg wątróbki drobiowej, 30 dkg słoniny, 3 jajka, 50g płatków migdałów, 1 pęczek natki pietruszki, 2 bułki, 100ml białego wytrawnego wina, Lideretta, sól, pieprz, 200ml śmietanki 30%, mleko do namoczenia bułek.

  - PASZTET Z BAŻANTA Z MIGDAŁAMI

Przygotowanie

Sprawioną tuszkę bażanta umyć, podzielić na cztery części, zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Do tak przygotowanego mięsa wsypać 1, 5 stołowej łyżki Lideretty i gotować do miękkości (ok. 1, 5 godz). Mięso bażanta nie będzie odchodzić od kości tak jak kurczak, ale po takim czasie gotowania można je z łatwością obrać. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 5min) i dodać do niej obranego bażanta. Podsmażać do lekkiego zrumienienia się mięsa (pasztet ma lepszy smak), a następnie dołożyć umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko razem dusić jeszcze ok. 15min, pod koniec duszenia wlać wino. Przestudzone mięso zemleć 2 - krotnie wraz z wątróbką i namoczonymi i odciśniętymi bułkami. Do tak przygotowanego farszu dodać 3 żółtka, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Na koniec wsypać migdały, posiekana natkę pietruszki (opcjonalnie) i dodać ubitą pianę z 3 białek. Wszystko delikatnie wymieszać.

  - PASZTET Z BAŻANTA Z MIGDAŁAMI

Pasztet zapieczony w foremkach

Farsz przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i przykryć pergaminem (w celu ochrony przed wysuszeniem). W piekarniku umieścić dodatkowo niewielkie naczynie z wodą lub formę z pasztetem umieścić w większym naczyniu z wrzącą wodą. Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec ok. 40 - 50min. Wystudzić.

Pasztet w słoikach

Jeśli mam kilka bażantów i robię pasztet ze wszystkich jednocześnie to większą część farszu umieszczam w słoikach i zagotowuję. Czas gotowania jest dość długi, ale pozwala mi to przechowywać bez problemów taki pasztet przez okres 3 - 4 miesięcy (może i dłużej, ale nigdy dłużej nie udało mi się uchronić przed moją rodziną). Do wymytych i suchych słoików (0,2l - bo takie są , poręczne, ) włożyć farsz. Starać się ściśle nakładać, aby nie zostawały w słoikach puste przestrzenie (nic się takiego nie stanie, ale po zagotowaniu wygląda to nieestetycznie bo powietrze, które zostało w słoiku utlenia farsz), zakręcić słoiki. Tak przygotowane gotować w wodzie 2 - 3godz (większe słoiki - 0,4 - 0,5l gotuję 3godz, te mniejsze 2,5godz).

  - PASZTET Z BAŻANTA Z MIGDAŁAMI   - PASZTET Z BAŻANTA Z MIGDAŁAMI
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem