Metka z dziczzny

Składniki

Surowiec mięsny:
- mięso z dzika (opcjonalnie jeleń) pozbawione tłuszczu, ścięgien, chrząstek i kości - 7 kg
- podgardle wieprzowe bez skóry - 3 kg
Dodatki:
- peklosól: 18g/kg mięsa
- mieszanka przypraw "Metka z dziczyzny"
- osłonka białkowa Ø 40
Zobacz składniki w naszym sklepie
  - Metka z dziczzny

Przygotowanie

METKA Z DZICZYZNY – delikatna i aromatyczna

Miękka, surowa kiełbasa dojrzewająca z wyrazistej dziczyzny, delikatnie przyprawiona i wędzona zimnym dymem. Idealna do kanapek lub na deskę wędlin.

1. Peklowanie

Całe mięso zapekluj: 18 g peklosoli na 1 kg mięsa.

Odstaw do lodówki na 2–3 dni.

2. Mielenie i mieszanie


Zmiel mięso przez sitko Ø5 mm.

Dodaj przyprawy (wg instrukcji) i szklankę zimnej wody.

Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita.

3. Formowanie

Nadziewaj farsz w osłonki białkowe, porcje po ok. 20 cm.
Rozwieś w chłodnym miejscu (2–4°C) na 12 godzin do osuszenia.

4. Wędzenie zimnym dymem

Wędź w temp. 18–24°C przez 3–4 dni, po 1 godzinie dziennie.
Następnie odstaw do chłodnego pomieszczenia.

Przechowywanie

Przechowuj wędlinę w chłodnym miejscu, najlepiej 2–6°C.

Przyprawy potrzebne do wykonania

  - Metka z dziczzny

  - Metka z dziczzny
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem