Schab z dzika pieczony z tymiankiem

Składniki

• schab z dzika – ok. 1,5 kg
• słonina wieprzowa – 100 g
• tymianek – 2 łyżeczki
• cząber – 1 łyżeczka
• czosnek granulowany – 1 łyżeczka
• czosnek w płatkach – 1 łyżeczka
• sól – 3 łyżeczki
• oliwa z oliwek – 3 łyżki
• woda – 100 ml
• rękaw do pieczenia

  - Schab z dzika pieczony z tymiankiem

Przygotowanie

1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z oliwą, aż powstanie jednolita marynata.
2. Natrzyj dokładnie schab marynatą.
3. Słoninę pokrój w kostkę – częścią naszpikuj mięso, a resztą obłóż je z wierzchu.
4. Włóż schab do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
5. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, aby się ogrzało.
6. W rękawie zrób 2–3 małe nakłucia szpilką, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1 godzinę.
7. Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut w 190°C, aby mięso się ładnie przyrumieniło.

Propozycja podania:

Pieczony schab z dzika podawaj na gorąco jako danie główne z ziemniakami i surówką, lub na zimno – w plastrach, jako wędlina do pieczywa.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem