Gulasz z dzika

Składniki

• 0,5 kg karkówki lub łopatki z dzika
• 2 łyżki smalcu wieprzowego
• 1 średnia cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 mała marchewka
• 150 g pieczarek
• 30 g koncentratu pomidorowego
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczka rozgniecionego jałowca
• ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
• 5–6 liści laurowych
• 1 łyżeczka soli
• 1–2 łyżki mąki (do obtoczenia i zagęszczenia)
• woda

  - Gulasz z dzika

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i częścią mąki.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę.
  3. Na rozgrzanym smalcu obsmaż mięso, dodaj cebulę i smaż chwilę.
  4. Zalej wodą, tak aby mięso było zakryte. Duś pod przykryciem ok. 30 minut.
  5. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i pieczarki. Duś do miękkości mięsa.
  6. Pod koniec gotowania wymieszaj resztę mąki z wodą, wlej do gulaszu. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut.
  7. Dopraw solą i pieprzem według smaku.

Propozycja podania

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem