Gulasz z dzika
Składniki
• 0,5 kg karkówki lub łopatki z dzika• 2 łyżki smalcu wieprzowego
• 1 średnia cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 mała marchewka
• 150 g pieczarek
• 30 g koncentratu pomidorowego
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczka rozgniecionego jałowca
• ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
• 5–6 liści laurowych
• 1 łyżeczka soli
• 1–2 łyżki mąki (do obtoczenia i zagęszczenia)
• woda
Przygotowanie
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i częścią mąki.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Na rozgrzanym smalcu obsmaż mięso, dodaj cebulę i smaż chwilę.
- Zalej wodą, tak aby mięso było zakryte. Duś pod przykryciem ok. 30 minut.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i pieczarki. Duś do miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania wymieszaj resztę mąki z wodą, wlej do gulaszu. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw solą i pieprzem według smaku.
Propozycja podania
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ziemniakami lub świeżym pieczywem.
