Przygotowanie
1. Przygotowanie solanki
W dużym pojemniku dokładnie wymieszać 650 g peklosoli oraz 450 g solanki zalewowej do dziczyzny z 9 litrami zimnej wody.Gotową solanką zalać dokładnie umyte szynki z dziczyzny.
Całość wstawić do chłodni lub lodówki na 10-12 dni w temperaturze 2–4°C, upewniając się, że mięso jest całkowicie zanurzone.
Zaleca się raz na dwa dni przemieszanie szynek pozostawiając je pod powierzchnią solanki.
2. Osuszanie
Po 10 dniach peklowania szynki wyjąć z solanki, osuszyć z nadmiaru zalewy.Zawieś mięso na hakach wędliniarskich lub zwiąż sznurkiem przędnym.
Odstaw szynki w chłodne, przewiewne miejsce na 3–4 godziny celem osuszenia.
3. Suszenie i wędzenie
Po osuszeniu przenosimy szynki do wędzarni i suszymy w temperaturze około 40°C, aż do momentu, gdy będą całkowicie suche i uzyskają charakterystyczny, lekko błyszczący wygląd.
Kolejnym etapem jest wędzenie właściwe – przeprowadzamy je w temperaturze około 35°C przez około 6 godzin.
Dla poprawy walorów smakowych i wizualnych, wędzenie powtarzamy następnego dnia. Proces ten trwa do 3 godzin w temperaturze 35°C.