Szynka pieczona z dziczyzny

Składniki

Składniki na 10 kg szynki z dzika lub jelenia:

  • Szynka z dzika lub jelenia – 10 kg
  • Peklosól – 650 g
  • Solanka zalewowa do dziczyzny – 450 g
  • Woda – 9 litrów

Przygotowanie

1. Przygotowanie solanki

W dużym pojemniku dokładnie wymieszać 650 g peklosoli oraz 450 g solanki zalewowej do dziczyzny z 9 litrami zimnej wody.

Gotową solanką zalać dokładnie umyte szynki z dziczyzny.

Całość wstawić do chłodni lub lodówki na 10-12 dni w temperaturze 2–4°C, upewniając się, że mięso jest całkowicie zanurzone.

Zaleca się raz na dwa dni przemieszanie szynek pozostawiając je pod powierzchnią solanki.


2. Osuszanie

Po 10 dniach peklowania szynki wyjąć z solanki, osuszyć z nadmiaru zalewy.

Zawieś mięso na hakach wędliniarskich lub zwiąż sznurkiem przędnym.

Odstaw szynki w chłodne, przewiewne miejsce na 3–4 godziny celem osuszenia.


3. Suszenie i wędzenie

Następnie szynki trafiają do wędzarni, gdzie są suszone w temperaturze 60–70°C do momentu, aż ich powierzchnia stanie się sucha i lekko błyszcząca. Kolejnym etapem jest pieczenie – odbywa się ono w temperaturze 90–95°C, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury mięsa wynoszącej 70°C.

Efekt końcowy

Gotowa szynka z dziczyzny będzie soczysta, aromatyczna o głębokim smaku dziczyzny, wyraźnym zapachu wędzonki i doskonałej trwałości.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, rozumiem