Szynka pieczona z dziczyzny
Składniki
Składniki na 10 kg szynki z dzika lub jelenia:
- Szynka z dzika lub jelenia – 10 kg
- Peklosól – 650 g
- Solanka zalewowa do dziczyzny – 450 g
- Woda – 9 litrów

Przygotowanie
1. Przygotowanie solanki
W dużym pojemniku dokładnie wymieszać 650 g peklosoli oraz 450 g solanki zalewowej do dziczyzny z 9 litrami zimnej wody.
Gotową solanką zalać dokładnie umyte szynki z dziczyzny.
Całość wstawić do chłodni lub lodówki na 10-12 dni w temperaturze 2–4°C, upewniając się, że mięso jest całkowicie zanurzone.
Zaleca się raz na dwa dni przemieszanie szynek pozostawiając je pod powierzchnią solanki.
2. Osuszanie
Po 10 dniach peklowania szynki wyjąć z solanki, osuszyć z nadmiaru zalewy.
Zawieś mięso na hakach wędliniarskich lub zwiąż sznurkiem przędnym.
Odstaw szynki w chłodne, przewiewne miejsce na 3–4 godziny celem osuszenia.
3. Suszenie i wędzenie
Następnie szynki trafiają do wędzarni, gdzie są suszone w temperaturze 60–70°C do momentu, aż ich powierzchnia stanie się sucha i lekko błyszcząca. Kolejnym etapem jest pieczenie – odbywa się ono w temperaturze 90–95°C, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury mięsa wynoszącej 70°C.